luni, 9 august 2021

De ce mașinăriile nu vor putea înlocui oamenii

Moralitatea și corectitudinea sunt caracteristici greu de proiectat și de transmis pentru o mașinărie. Inteligența artificială nu poate funcționa cu aceste concepte, doar dacă au fost furnizate de inginerii specializați. Cu toate acestea, moralitatea sau alte principii etice nu pot fi învățate de inteligența artificială încă. Însă se pare că nu suntem deranjați de acest lucru. Tehnologia ne oferă comoditate, și odată cu aceast „lux”, ne confruntăm cu inerția sau lipsa de chef. Oamenii lasă inteligența artificială să gândească pentru ei, deoarece mașinile învață, memorează și nu obosesc făcând asta în locul lor. 

Sub o formă sau alta, ideea de inteligență artificială datează din antichitate, prin filozofii care își imaginau ființe artificiale sau anumite mașinării care ar putea exista în viitor, și care, într-adevăr, se regăsesc în prezent. Pe măsură ce tehnologia avansează, îi atribuim tot mai multe caracteristici și ne imaginăm, la rândul nostru, cum va arăta viitorul. Începuturile inteligenței artificiale au prins contur după cel de-al Doilea Război Mondial, când au apărut primele programe, așa-numitele liste cu instrucțiuni de prelucrat date și informații.



Jocurile pe calculator au fost printre primele domenii în care s-a aplicat inteligenței artificiale, folosind programe care rezolvau puzzle-uri sau efectuau comenzi „inteligente”. Odată cu dezvoltarea științei calculatoarelor, multe funcții considerate produs al inteligenței artificiale, acum sunt doar funcții interne ale computerului. Se trece la un alt nivel, și tot așa. Matematica, informatica, lingvistica, psihologia și altele, interconectate, devin instrumente care stau la baza dezvoltării tehnologice în mai multe sectoare și industrii. De exemplu, inteligența artificială este testată și utilizată în domeniul medical pentru dozarea medicamentelor și pentru procedurile chirurgicale din sălile de operații.

Deci care sunt riscurile? - mai puține locuri de muncă, apare inactivitatea, inerția, anumite funcții cognitive se degradează, violarea intimității. Se estimează că în viitor, inteligența artificială va afecta 95% dintre locurile de muncă, va acapara industria și domenii precum agricultura, iar în timp, va provoca o scădere drastică a muncii manuale. În schimb, domeniul medical va beneficia de pe urma dezvoltării inteligenței artificiale. În privința educația, părerile sunt împărțite, sunt anumite ramuri care nu vor putea fi atinse sau înlocuite de inteligența artificială. Află mai multe informații pe Thetech.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu